septembrie 25, 2018
Matei Ioan
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 5 semne ale unui alternator defect

Un camion trebuie să parcurgă sute, chiar mii de kilometri pentru a livra diversele comenzi clienţilor, iar cu timpul piesele camionului se uzează. Chiar dacă există varianta de servicii de mentenanţă, uneori pot să apară defecţiuni chiar dacă camionul este bine întreţinut. Există numeroase probleme ce se pot ivi la un camion, fie că sunteţi plecat în cursă, fie că vă pregătiţi pentru o nouă cursă. Una dintre cele mai serioase probleme este defectarea alternatorului. Un alternator defect înseamnă dificultate în a porni sau chiar blocarea în trafic. Haideţi să descoperim împreună care sunt cele mai evidente 5 semne ale unui alternator ce s-a defectat.

Pe scurt despre alternator

Deși alternatorul este o piesă relativ simplă a camionului, având doar câteva părţi componente, această piesă joacă un rol esenţial la orice vehicul ce funcţionează cu combustibil. Pe scurt, alternatorul transformă energia mecanică a sistemului rotativ de la motorul în energie electrică folosind inducţia. Această sursă de energie electrică este folosită pentru a da „viaţă” tuturor accesoriilor camionului, începând de la luminile camionului până la elementele hidraulice. De asemenea, alternatorul are rolul de a asigura încărcarea permanentă a bateriei, oferind forţa necesară pornirii camionului.

Semne că întâmpinaţi o problemă cu alternatorul

Faptul că aveţi de rezolvat o defecţiune a alternatorului poate fi remarcat prin diverse semne transmise de camionul pe care îl conduceţi, iar cel mai des întâlnite astfel de semne sunt menţionate în rândurile următoare:

1. Aprinderea luminii de avertizare

Majoritatea camioanelor moderne beneficiază de avertizări luminoase în bord pentru diverse defecţiuni. Astfel, și alternatorul are o lumină în bord, iar o defecţiune a acestuia este semnalizată prin aprinderea luminii de avertizare că ceva nu este în regulă în funcţionarea alternatorului. Această lumină de avertizare este legată la sistemul computerizat al vehiculului și monitorizează voltajul din alternator. Dacă voltajul din alternator scade sau depășește o anumită limită setată, atunci această lumină de avertizare din bord se aprinde. În primele faze ale defecţiunilor la alternator, aprinderea acestei lumini de avertizare poate dura doar câteva secunde.

2. Lumini foarte slabe

Alternatorul este cel care asigură o bună intensitate a luminilor camionului. Prin urmare, dacă alternatorul începe să nu mai funcţioneze în parametrii normali, farurile camionului, stop-urile acestuia, dar și luminile din bord încep să își piardă din intensitate, devenind tot mai slabe. Odată ce remarcaţi slăbirea intensităţii luminilor de bord sau a farurilor, este evident că urmează să întâmpinaţi probleme cu alternatorul.

3. Mirosuri dubioase

Alternatorul este înconjurat de o serie de centuri, iar dacă oricare dintre aceste centuri nu funcţionează bine, apare implicit o frecare prea intensă și astfel se supraîncinge. Această supraîncălzire duce la apariţia unui miros de cauciuc ars, lucru ce indică foarte clar faptul că alternatorul are o defecţiune.

4. Funcţionarea mai înceată a accesoriilor

Dacă atunci când doriţi să deschideţi geamul mașinii, comanda aceasta se derulează cu întârziere, sau dacă aveţi de gând să introduceţi un CD pentru muzică și acesta pornește la câteva zeci de secunde după ce a fost introdus în CD Player, atunci este foarte posibil să aveţi un alternator ce nu funcţionează la capacitate maximă. Până nu rezolvaţi problema cu alternatorul, evitaţi să folosiţi alte accesorii ale camionului pentru a nu suprasolicita sistemul electric și implicit alternatorul.

5. Baterie slabă sau descărcată complet

Alternatorul are și rolul de a încărca bateria mașinii, iar dacă aceasta nu se mai încarcă deloc, atunci trebuie luată în considerare posibilitatea ca alternatorul să fie defect. Dacă aţi încărcat bateria și totuși întâmpinaţi probleme în a porni camionul, atunci este clar că problema este la alternator.

Matei Truck Service vine în ajutorul dumneavoastră

Dacă aţi găsit că hiba pentru care camionul dumneavoastră nu pornește sau nu răspunde la comenzi este alternatorul, atunci este momentul să apelaţi la Matei Truck Service din Arad. Expertiza acestei firme specializate în service camioane in Arad este foarte vastă, iar reparaţiile electrice sunt incluse în portofoliul acesteia. Mai mult decât atât, specialiștii de la Matei Truck Service vor identifica dacă problema este alternatorul sau dacă doar una dintre curelele sistemului trebuie reparată.

Dacă alternatorul trebuie schimbat, cei de la Matei Truck Service din Arad vă vor oferi piesele necesare pentru schimb și vor efectua manopera în cel mai scurt timp, oferind și garanţia serviciilor de reparaţii oferite. Aveţi încredere în service camioane de la Matei Truck Service și foarte repede camionul dumneavoastră va putea porni din nou în cursă!

Tot la Matei Truck Service puteti beneficia de:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}