septembrie 25, 2018
Matei Ioan
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bateria sau alternatorul? Cum vă daţi seama unde este problema camionului?

Dacă la un moment dat, în timp ce vă aflaţi în cursă, realizaţi că bateria sau alternatorul camionului dumneavoastră au cedat, cum puteţi identifica sursa problemei? Nu este deloc ușor să vă daţi imediat seama care dintre cele două s-au defectat, dacă doar una dintre cele două elemente ale sistemului electric de pe camionul dumneavoastră sau dacă ambele au o defecţiune. Veţi găsi în cele ce urmează câteva ponturi prin care să identificaţi dacă bateria sau alternatorul s-au defectat.

In cazul in care aveti probleme cu camionul in trafic, Matei Truck Service sta la dispozitia dumneavoastra cu:

Pentru a evita sau a reduce defectiunile camioanelor in timpul curselor va recomandam sa apelati la serviciile Matei Truck Service unde veti beneficia de:

Pentru programari sunati la: 0746 031 551 (Matei Vasile)

Verificaţi mai întâi bateria

Începeţi prin a verifica dacă bateria este în regulă pentru că durata de viaţă a unei baterii este între 3 și 5 ani, iar dacă bateria camionului are mai mult de 3 ani de folosinţă și foarte des se descarcă, atunci probabil că aveţi nevoie de o baterie nouă. Dar haideţi să vedem cum verificaţi să vedeţi dacă bateria este cea care într-adevăr face probleme:

1. Încercaţi să porniţi motorul camionului și ascultaţi cu atenţie, iar dacă se aude doar un sunet sub forma unui clinchet, atunci poate fi de vină bateria.

2. Verificaţi dacă nu cumva aţi lăsat luminile pornite peste noapte și fiind frig afară, bateria să se fi descărcat.

3. Uitaţi-vă în ecartamentul bateriei să vedeţi dacă bateria transmite energie chiar și când aveţi motorul oprit. Dacă este o lumină slabă ce pâlpâie, înseamnă că există ceva care folosește curentul de la baterie.

4. Observaţi cu atenţie dacă există urme de coroziune în jurul bateriei.

5. Verificaţi voltajul bateriei cu un voltmetru dacă aveţi unul la îndemână și încercaţi să reîncărcaţi bateria. O baterie bună, funcţională ar trebui în mod normal să se reîncarce.

Treceţi apoi la verificarea alternatorului

Faceţi un test al alternatorului pentru a vă asigura de faptul că acesta este capabil să pornească bateria. Dacă bateria lucrează corespunzător și totul este în regulă cu aceasta, atunci înseamnă că alternatorul este cel care vă face probleme în a porni la drum. Încercaţi următoarele sugestii pentru a verifica dacă alternatorul funcţionează corespunzător:

1. Încercaţi să porniţi motorul, iar dacă auziţi un sunet sub forma unui scâncet, sub forma unui bâzâit, atunci problema este la alternatorul camionului.

2. Foarte adesea mirosul de cauciuc sau fire arse vor însoţi defecţiuni ale alternatorului. Un alternator supraîncălzit poate reda un miros asemenea unui cauciuc ars, ca urmare a forţării prea intense a rotorului și a statorului.

3. Încercaţi să porniţi camionul folosind cabluri electrice, iar apoi înlăturaţi cât de repede puteţi acele cabluri și așteptaţi. Dacă motorul încetează să mai funcţioneze înseamnă că alternatorul nu se încarcă și aţi depistat sursa problemei. Dacă totuși motorul camionului funcţionează, înseamnă că problema este mai degrabă la baterie.

4. Un mod simplu de a verifica alternatorul este să porniţi camionul și apoi să scoateţi conexiunea cu semnul plus de la baterie. Dacă motorul se oprește, atunci problema este la alternator.

5. O altă modalitate relativ simplă de a verifica funcţionarea alternatorului este să încercaţi luminile din interior. Dacă atunci când porniţi motorul luminile de bord și cele din interior se aprind intens, dar imediat încep să piardă din putere, atunci puteţi concluziona că problema este la alternator.

Dacă defecţiunea electrică persistă, apelaţi la service camioane specializat

Faptul că energia în cazul sistemului electric vine din două surse, și anume bateria și alternatorul, face ca identificare problemei să fie puţin mai interesantă. Dacă aţi încercat să găsiţi cauza pentru care sistemul electric al camionului are probleme, dar nu aţi reușit să rezolvaţi problema, este indicat să vă adresaţi unei firme specializate în service camioane. Matei Truck Service Arad oferă atât reparaţii mecanice, cât și reparaţii ale sistemului electric. În plus, testerele diagnoză oferite de către specialiștii de la Matei Truck Service vă pot ajuta să identificaţi imediat problema cu care vă confruntaţi la camionul dumneavoastră. Odată identificată problema, fie că este la baterie, fie că alternatorul face probleme, Matei Truck Service vă oferă servicii de reparaţii, iar dacă este necesar, puteţi alege înlocuirea pieselor defecte. Sistemele electrice ale camioanelor devin tot mai complexe și de aceea este indicat să apelaţi la service camioane specializat, pentru a identifica și soluţiona orice defecţiune a sistemului electric la camionul dumneavoastră mult mai rapid și eficient, având de altfel și garanţie pentru reparaţii sau pentru piesele înlocuite.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}