septembrie 10, 2018
Matei Ioan
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Conduceţi în siguranţă pe timpul iernii. Sfaturi și trucuri pentru șoferii de camioane

Ca șofer, iarna este un anotimp cu multe provocări și multe motive de îngrijorare. Un carosabil acoperit cu zăpadă, cu polei sau cu porţiuni de uscat și zăpadă poate pune multe probleme chiar și celui mai experimentat șofer. Iar atunci când vorbim de șoferii de camioane, aceste probleme pot fi și mai apăsătoare datorită tonajului foarte mare a camioanelor și a dificultăţii mai mari în a a manevra aceste camioane. În cele ce urmează vom aborda câteva sfaturi și recomandări privind condusul camioanelor în siguranţă pe durata anotimpului rece.

Întotdeauna verificaţi prognoza meteo

Deși prognoza meteo nu este întotdeauna sigură 100%, înainte de a porni în cursă în anotimpul rece mai ales, este bine să verificaţi cum se arată prognoza pentru următoarele 48-72 de ore pentru destinaţia unde urmează să mergeţi în cursă. Odată cu progresul tehnologic, prognozele meteo pentru intervale scurte de timp de până la 3 zile și-au crescut considerabil fiabilitatea și astfel sunt mult mai credibile. Prognoza meteo vă poate ajuta să aflaţi dacă există riscul de furtuni de zăpadă sau de polei, dacă există riscul de a rămâne blocat pe anumite rute și astfel să vă schimbaţi traseul pentru a evita acele zone cu risc ridicat de ninsori abundente ce pot perturba traficul rutier.

Verificaţi camionul cu care urmează să porniţi la drum

Acest lucru este esenţial pentru un șofer de camion ce pornește la un drum de sute de kilometri indiferent de anotimp, dar cu atât mai mult în timpul iernii, când condiţiile de pe carosabil pun mult mai multe probleme. Ţinând cont de faptul că este iarnă, ar trebui cu precădere să verificaţi următoarele aspecte ale camionului:

  • Presiunea din pneuri. O presiune prea mică poate face mult mai dificilă păstrarea controlului asupra camionului pe un drum alunecos;
  • Verificaţi farurile. Luminozitatea scăzută reprezintă cauze importante de accidente, mai ales pe timp de iarnă, atunci când lumina naturală este mult redusă, iar ziua este cu mult mai scurtă;
  • Zăpada sau gheaţa depusă pe anumite elemente ale camionului. Fie că se depune pe faruri, fie că se depune pe scările cabinei camionului, gheaţa sau zăpada îngheţată vă pot afecta cursa. Puteţi cu ușurinţă aluneca pe scările îngheţate și să vă accidentaţi astfel încât să nu mai puteţi conduce sau farurile acoperite cu gheaţă nu vor lumina, putând conduce la diverse accidente;
  • Verificaţi dacă aveţi lanţurile pentru cauciucuri în cazul în care veţi avea de parcurs drumuri acoperite cu zăpadă;
  • Verificaţi ca toate comenzile din cabină să funcţioneze corespunzător;
  • Verificaţi sistemul de frânare, aspect ce este extrem de important pe timp de iarnă, atunci când distanţa și timpul de frânare cresc considerabil;
  • Apelaţi la service camioane specializat in Arad  imediat ce aveţi îndoiala că ceva nu ar funcţiona corespunzător la camionul dumneavoastră. Siguranţa camionului cu care vă deplasaţi este estenţială pentru o cursă sigură, iar Matei Truck Service din Arad vă oferă toate serviciile de care aveţi nevoie pentru camionul dumneavoastră, de la reparaţii electrice, reparaţii mecanice și testere diagnoză. Matei Truck Service este cea mai bună echipă în domeniul service camioane.

Reduceţi viteza

Cu siguranţă aveţi de respectat un timp de livrare și poate sunteţi obișnuit să conduceţi cu viteza maxim admisă, dar pe timpul iernii aceste două aspecte trebuie adaptate la condiţiile carosabilului și la condiţiile vremii. Astfel, dacă carosabilul este umed, acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei, atunci trebuie obligatoriu să reduceţi viteza. De fapt, este recomandat, ca și din cauza vizibilităţii reduse datorate ninsorii sau a ceţii să reduceţi viteza astfel încât să puteţi efectua orice manevră în siguranţă cu camionul pe care îl conduceţi.

Nu vă temeţi să opriţi camionul pe dreapta

Deși nu este deloc tentant să vă opriţi din cursă datorită condiţiilor meteorologice sau a condiţiilor carosabilului, iarna este recomandat să trageţi pe dreapta când simţiţi că a conduce este prea riscant. Fie că ninsoarea este viscolită, iar vizibilitatea este zero, fie că poleiului vă oferă doar posibilitatea de a patina până în primul parapet, a trage pe dreapta este cea mai bună soluţie pentru a evita un accident. Este indicat să opriţi în parcări mai largi, care nu sunt chiar pe marginea drumului pentru a evita ca alte mașini ce circulă pe drum să alunece și să fie propulsate exact în camionul dumneavoastră parcat.

Conduceţi prudent pe timp de iarnă și ţine-ţi cont de recomandările de mai sus. Drumuri bune!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}