Majoritatea dintre noi au un program stabil pentru ceea ce înseamnă cele 24 de ore ale unei zile. Fie că lucrăm de dimineaţă, după-amiază sau noapte, avem un program. Sau putem lucra 24 de ore și apoi să avem 2-3 zile libere. Dar cum arată programul unui șofer pe tir? Ei bine, aici putem spune că nu există un program sau că dacă vreţi să îi spuneţi program, atunci putem să îl definim ca fiind haotic. Fiecare șofer de camioane are într-o măsură mai mică sau mai mare libertatea de a-și alege programul zilnic astfel încât să livreze la timp și în siguranţă transportul.
In cazul in care aveti probleme cu camionul in trafic, Matei Truck Service sta la dispozitia dumneavoastra cu:
- atelier mobil pentru camioane in Arad – disponibil Non Stop
- service mobil pentru camioane in Timisoara – deschis Non Stop
Pentru a preveni sau a reduce defectiunile camioanelor in timpul curselor va recomandam sa apelati la serviciile Matei Truck Service unde veti beneficia de:
- evaluare si diagnoza gratuita
- intretinere si reparatii camioane
- intretinere si reparatii remorci
- intretinere si reparatii clime
Pentru programari sunati la: 0746 031 551 (Matei Vasile)
Industria transportului cu camioane funcţionează non-stop
Nu există perioade în care șoferii de tir să nu fie în trafic, fie vară, fie iarnă, fie perioade de vacanţe, fie perioade în care mai toată lumea este la muncă. Desigur, și aceștia au perioade de concediu, dar indiferent de luna sau anotimp, pe toate șosele din lume camioanele transportă diverse mărfuri. Iar stabilirea orelor de condus sau de pauze diferă de la șofer la șofer. În funcţie de experienţa în meseria de șofer pe camioane, de kilometri parcurși sau de cunoașterea traseului, fiecare șofer își stabilește orele de condus și orele de pauză. Desigur, cu condiţia să livreze la termenul stabilit de către dispecer transportul primit.
Câte ore lucrează pe zi un șofer de camion și câte ore se odihnește?
La această întrebare este dificil de răspuns, dacă nu imposibil. Ca șofer de camioane puteţi opta pentru a conduce mai mult noaptea sau mai mult ziua. Dacă conduceţi noaptea, vă odihniţi ziua, și invers. Doar că atunci bioritmul organismului va fi dat peste cap, iar când veţi fi acasă sau în concediu, vă va fi greu să vă schimbaţi acest program. Orele lucrate de un șofer de camion diferă, acesta putând conduce până la 12-16 ore pe zi și să își aloce celalalte ore pentru pauză. Este bine de știut că șofer de camion are un număr maxim de ore în care poate conduce fără pauză. Există și momente în care șoferul este obligat să tragă pe dreapta ca urmare a unor defecţiuni apărute la camion. Pentru a reduce oboseala, este indicat ca în calitate de șofer de tir să apelaţi la firme specializate în service camioane. Matei Truck Service din Arad oferă o varietate foarte mare de servicii în reparaţii camioane in Arad. Matei Truck Service este o echipă de specialiști în domeniul service camioane.
Cum să vă daţi seama că sunteţi prea obosiţi pentru a continua să conduceţi camionul?
Corpul trage semnale de alarmă atunci când are nevoie de somn. Tot ce trebuie să faceţi ca șofer de camion este să fiţi atenţi la semnalele corpului și să îl ascultaţi. Astfel, dacă aveţi dificultăţi în a ţine ochii deschiși la volan, vă ţineţi cu greu capul drept și orientat spre drum, faceţi slalom pe drum și nu respectaţi liniile de demarcare a carosabilului, rataţi semne de circulaţie și ieșirile de pe drumul principal sau deveniţi mult mai irascibil la orice din trafic, atunci este momentul să trageţi pe dreapta în prima parcare pentru camioane și să vă puneţi la somn.
Câteva recomandări pentru un program zilnic ca șofer pe camion
Deși este aproape imposibil să vă stabiliţi un program zilnic când vă aflaţi în curse la volanul camionului dumneavoastră, totuși puteţi alege să urmaţi câţiva pași pentru a reduce haoticul din viaţa de șofer pe camion.
1. Alegeţi să stabiliţi cu dispecerul să preluaţi mereu ceea ce urmează a fi livrat la primele ore ale dimineţii, pentru a fi odihnit și a parcurge primii kilometri când sunteţi disponibil la concentrarea maximă.
2. Conduceţi până la ora prânzului, cu o scurtă oprire pentru toaletă dacă este nevoie, iar în jurul amiezii luaţi pauza de masă și dormiţi câteva ore, până aveţi voie să porniţi la drum din nou.
3. Porniţi apoi la drum din nou până în jur de miezul nopţii, oprind doar dacă aveţi nevoie la toaletă, iar în jur de miezul nopţii mâncaţi și vă puneţi la somn până la primele ore ale dimineţii, cam la aceeași oră la care aţi plecat și în ziua precedentă.
Urmând aceste recomandări, vă puteţi stabili un program cât de cât asemănător cu cel de acasă, iar astfel organismul nu va fi dat peste cap complet. Iar pe termen lung, orele petrecute la volanul camionului nu se vor resimiţi foarte puternic în sănătatea dumneavoastră.