Desigur, v-aţi putea întreba ce interes are un service auto să ofere sfaturi cu privire la un program de întreţinere a camioanelor, cȃnd interesul unui service este acela de a repara, de a se ocupa de camioane aflate într-o stare de avarie mai mică sau mai mare, întreţinerea –cea care duce la o prelungită stare de bună funcţionare –fiind împotriva interesului de afaceri al unei firme care se ocupă cu reparaţii.
Da, aşa este în principiu, dar service-ul Matei Truck Service, din Arad (reparaţii camioane Arad), o firmă cu un renume cȃştigat printr-o activitate de înaltă competenţă şi seriozitate, nu oferă numai servicii de reparaţii, ci şi consultanţă, consultanţa fiind una dintre “cărţile” importante ale onoarei, ale probităţii profesionale, ale deplinei integrităţi într-o profesie în care nu ai de a face numai cu piese, sisteme şi caroserii, ci şi cu oameni, cu mentalităţi, cu îndrumare, cu orintare, cu prevenţie.
Din aceste motive, în baza renumelui său verificat de o vastă cazuistică temeinic rezolvată şi de o viziune prospectivă dintre cele mai sănătoase, Matei Truck Service se simte în măsură a vă sfătui cu privire la necesitatea existenţei unui program de întreţinere a camioanelor în cazul existenţei în compania Dumneavoastră a unei flote de astfel de vehicule grele, angajate în varii activităţi de transport pe drumurile lungi ale lumii sau ţării.
Iar el vă atrage atenţia asupra următoarelor aspecte:
Întreţinerea preventivă (IP) se folosește în managementul flotei pentru a evita sau a reduce în mod progresiv defecțiunile vehiculului și se bazează pe timp, kilometraj, ore motor sau litri de combustibil utilizat. Activitățile de întreținere preventivă includ inspecția vehiculului, lubrifierea, ajustarea, curățarea, încercarea, repararea și / sau înlocuirea pieselor uzate.
Pentru a maximiza disponibilitatea vehiculelor, serviciile IP trebuie efectuate în mod regulat. Dacă întreținerea preventivă nu este efectuată în mod regulat, durata de viață a vehiculului va fi mult redusă.
Unele vehicule pot fi predispuse la defecțiuni excesive, care necesită reparații costisitoare, determinând ca un vehicul să nu mai funcționeze atunci când aceasta se aşteaptă cel mai puţin de la el și când este necesară cel mai mult buna lui funcţionare. O întreținere adecvată va contribui, de asemenea, la prevenirea conflictelor cauzate de neglijență.
Întreţinerea preventivă este la fel de importantă ca și programele de pregătire şi de siguranţă ale șoferului. Dacă un vehicul devine nesigur din cauza lipsei de întreținere sau reparații, managerul flotei poate fi tras la răspundere pentru neglijenţă. După cum şi este definită, răspunderea se bazează pe punerea în folosinţa unui angajat a unui instrument periculos, cum ar fi un vehicul greu, în timp ce știe sau are motive să știe că utilizarea vehiculului creează riscuri nerezonabile sau dăunătoare. Pur și simplu vehiculul trebuie să funcționeze în siguranță. În cazul în care funcţionarea frânelor a provocat un accident grav, vehiculul este confiscat de autorități pentru a fi investigat.
În cazul în care ancheta declară că frânele incorecte sau alte defecțiuni ale vehiculului au contribuit la accident, autoritățile pot solicita o hotărâre judecătorească pentru a obține dovada întreținerii autovehiculelor. Dacă managerul de flotă nu reușește să dovedească întreținerea preventivă în aceste circumstanțe, el poate fi urmărit penal pentru un act de neglijență, pe care nu l-a prevenit.
Un serviciu regulat al vehiculelor constă în întreținerea preventivă, reparațiile componentelor programate și inspecția șoferului. Întreținerea neprogramată a defecțiunilor se datorează, cel mai adesea, lipsei întreținerii preventive. Întreținerea reactivă poate fi costisitoare și trebuie minimizată printr-un program proactiv de întreținere preventivă. Obiectul este de a avea majoritatea întreținerii și reparațiilor autovehiculului programate, mai degrabă decât neprogramate.
Următoarele aspecte trebuie abordate în timpul unui serviciu de întreținere de rutină: schimbarea uleiului de motor și al filtrului, fluidul de transmisie, sistemul de alimentare, sistemul de răcire, suporturile pentru motor și transmisie, arborii de acționare sau articulațiile, curelele și furtunurile, componentele sistemului electric, sistemul de frânare, sistemul de direcție și suspensie, anvelopele, roțile și jantele, sistemul de evacuare, șasiul și cadrul, lămpile exterioare și interioare, oglinzile, sistemul de ștergere a parbrizului, centurile de siguranță și structurile scaunelor, scurgerile de lichid și sistemele auxiliare.
Operatorul vehiculului este prima linie de apărare împotriva defecțiunilor neașteptate și a reparațiilor. Este important ca şoferul să comunice imediat problemelor vehiculului managementului flotei. Acest lucru permite operatorului de vehicule să participe la programul IP, reducând în mod proactiv defecțiunile.
Următoarele sisteme ale camioanelor ar trebui să fie monitorizate de conducătorul auto:
•elementele de siguranță pentru camioane (de exemplu, anvelope, ștergătoare, claxon, frâne, direcție etc.), •dispozitivele de conducere a vehiculului greu, •caroseria vehiculului, • diferitele articole de reparații auto (încălzitor, radio etc.).
Operatorul camionului trebuie să fie responsabil pentru inspectarea acestor sisteme şi componente. Programul IP depinde şi de conducătorul auto pentru a beneficia de un succes continuu. Dacă operatorul vehiculului nu inspectează vehiculul înainte, în timpul și după o călătorie o problemă potențială poate trece neobservată, provocând o defecțiune sau o funcţionare (utilizare) nesigură.
Formarea și responsabilitatea sunt importante. Operatorul vehiculului trebuie să fie instruit cu privire la procedurile de inspecție adecvate și să fie responsabil pentru nerespectarea și raportarea problemelor camionului. Acest lucru necesită sprijinul fiecărui departament și al conducerii superioare. Cu un efort de echipă, programul de întreţinere preventivă (IP) poate reprezenta un mare şi de o capitală valoare succes.
✓ În cadrul reparaţiilor de camioane – Arad, Matei Truck Service vă aşteaptă cu profesionalism pentru orice tip de intervenţie.