septembrie 10, 2018
Matei Ioan
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Neatenţia la volanul camionului poate distruge cariera și viaţa șoferilor de camioane

Neatenţia la volanul camionului poate distruge cariera și viaţa șoferilor de camioane

De foarte multe ori șoferii profesioniști pot avea impresia că fac această meserie fără nici o problemă și că a fi la volan este precum dormitul sau mâncatul, o acţiune fără nici un efort. Ei bine, faptul că șofatul a devenit un lucru mecanic pentru un șofer de camion este un lucru pozitiv pe de-o parte, dar poate fi extrem de riscant pe de altă parte datorită faptului că pot apărea neatenţia și supraestimarea capacităţilor de a conduce camionul.

Surse externe de distragere a atenţie la volanul camionului

Este foarte ușor să identificaţi acele elemente externe ce vă pot distrage atenţia de la drum atunci când vă aflaţi la volanul camionului. Fie că vorbim de telefonul mobil, de reclame aflate pe marginea drumului, de manevrarea radioului sau de mașinile care vă apar în faţă, toate acestea vă pot reţine atenţia în defavoarea traficului și a manevrelor ce trebuiesc efectuate. Alte surse externe ce vă pot reţine atenţie se referă la peisajul spectaculos oferit de lanţuri montane sau de plaje magnifice, lumina lunii ce răsare de după dealuri sau fantasticul spectacol oferit de luminiile artificiilor. Toate acestea vă pot distrage atenţia, iar astfel crește riscul de producere a unor accidente rutiere grave.

Atenţia vă poate fi distrasă și de elemente interne

Atunci când vorbim de meseria de șofer, trebuie să spunem că această meserie implică nevoia unei atenţii sporite, iar pe lângă toţi factorii din jur care vă pot perturba atenţia, există și elemente interioare care vă pot face să vă deconcentraţi de la drum și manevrele pe care trebuie să le efectuaţi pentru a fi în siguranţă atât dumneavoastră, cât și ceilalţi participanţi la trafic.  Pentru a vă bucura de o atenţie maximă când vă aflaţi la volan, trebuie să fiţi pregătit mental și să fiţi focusaţi doar pe ceea ce aveţi de făcut pentru a conduce în siguranţă. Mental și emoţional trebuie să vă bucuraţi de multă liniște, fără ca atenţia dumneavoastră mentală să „zboare” spre eventuale probleme ce ar putea fi acasă. Indiferent că aţi avut o discuţie în contradictoriu cu șeful dumneavoastră sau că acel client căruia urmează să îi livraţi transportul v-a sunat pentru a vă spune că are nevoie urgentă de transport, ca șofer profesionist de camion trebuie să ignoraţi aceste lucruri atunci când sunteţi la volanul camionului. Nu puteţi rezolva nici una dintre problemele respective în momentul când conduceţi camionul, ci mai degrabă puteţi cauza alte probleme mult mai grave, atât cu șeful, cât și cu respectivul client.

Aplecaţi-vă atenţia și asupra „semnalelor” camionului

Pe lângă atenţia sporită la drum, la tot ceea ce înseamnă semne de circulaţie și manevre în trafic ale celorlalţi participanţi la trafic, atenţia dumneavoastră ca șofer de camion trebuie să fie îndreptată și asupra „semnalelor” transmise de camionul dumneavoastră. Camioanele moderne transmit imediat dacă ceva este în neregulă la partea electrică, iar uneori și la partea mecanică. La orice semn de funcţionare necorespunzătoare a camionului pe care îl conduceţi, este recomandat să trageţi pe dreapta în prima parcare și să verificaţi ce problemă aţi putea avea. Dumneavoastră ca șofer faceţi echipă cu acel camion, iar pentru a evita orice incident în trafic, atât dumneavoastră, cât și camionul trebuie să „funcţionaţi” la parametrii optimi. Dacă aţi identificat că semnalul camionului indică o defecţiune, este bine să încercaţi să o rezolvaţi înainte de a porni din nou la drum. Poate că este una minoră și reușiţi să o rezolvaţi, dar poate că este una majoră, iar atunci aveţi nevoie de service camioane specializat. Puteţi apela cu încredere la Matei Truck Service din Arad, iar această firmă de service camioane vă oferă cea mai completă gamă de servicii în reparaţii camioane in Arad. Mai mult decât atât, dacă nu reușiţi să identificaţi problema cu care vă confruntaţi, atunci Matei Truck Service vă oferă și testere diagnoză.

Reţineţi faptul că neatenţia la volanul camionului dumneavoastră și la ceea ce vă „transmite” camionul poate duce la probleme grave în trafic, și implicit la terminarea carierei ca șofer profesionist pe camion. Din păcate, neatenţia la volan vă poate distruge mai mult decât cariera, chiar și viaţa, dacă în calitate de șofer profesionist pe camion vă lăsaţi distras de către oricare din sursele de distragere a atenţie, fie ele externe sau interne.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}