octombrie 17, 2018
Matei Ioan
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Pericolele privind conducerea unui camion pe timp de iarnă

Anticiparea și prevenirea sunt cele două premise esențiale pentru o conducere eficientă și sigură în orice moment al anului. Odată cu sosirea iernii, a frigului, ploii, zăpezii…, conceptele de bază precum distanța de siguranță, gradul de adeptare a vitezei la starea drumului și circulației, vizibilitatea etc., care în situații normale au deja o mare relevanță dacă vreți să vă mișcați în condiții de securitate optime, au o mai mare importanță atunci când vremea este nefavorabilă.

In cazul in care aveti probleme cu camionul in trafic, Matei Truck Service sta la dispozitia dumneavoastra cu:

Pentru a evita sau a reduce defectiunile camioanelor in timpul curselor va recomandam sa apelati la serviciile Matei Truck Service unde veti beneficia de:

Pentru programari sunati la: 0746 031 551 (Matei Vasile)

Conducătorul unui vehicul trebuie să fie întotdeauna pregătit să reacționeze la orice eveniment neprevăzut. Dacă condițiile meteorologice sunt rele, aceste evenimente neprevăzute sunt mai probabile și sunt, de asemenea, destul de periculoase. Pentru a preveni aceste situații de risc sau pentru a limita efectele acestora, anticiparea este esențială: observați câmpul atmosferic. Viziunea periferică vă permite să “vedeți fără să priviți” zona care se află în câmpul vizual și veți putea aprecia eventualele schimbări.

Anticipând schimbările atmosferice câștigați timp și spațiu de reacție. Este foarte important, printre alte aspecte, să nu aveți încredere în posibilele acțiuni ale celorlați șoferi sau pietoni.

Pregătiți cabina

Un detaliu care are mai multă importanță decât pare este acela al condițiilor din interiorul cabinei. În timpul verii și în timpul iernii, temperatura ideală pentru condus este între 20 și 22 ° C. Menținerea unei temperaturi mai ridicate în cabină poate provoca oboseală și somnolență, afectând capacitatea voastră de concentrare asupra circulației și de reacție la situații neprevăzute. Și, bineînțeles, nu ar trebui să uitați de voi înșivă: provizii, îmbrăcăminte adecvată, care ar trebui să includă mănuși și încălțăminte adecvată, în cazul în care trebuie să ieșiți în aer liber pentru a rezolva o problemă … și un hobby care vă va ajuta să așteptați să se amelioreze vremea.

Iată câteva măsuri și indicații care vă pot ajuta să nu suferiți vreun accident datorită vremii nefavorabile.

Rafale de vânt

Rafalele de vânt pot provoca intrarea în tangaj și chiar răsturnarea camionului.Ca măsură de precauție este necesar să se reducă viteza și să nu se circule cu remorci foarte lungi. Trebuie să țineți ferm volanul pentru a corecta abaterile care pot apărea atunci când treceți dintr-o zonă protejată, cum ar fi o pantă, un grup de copaci sau ieșirea dintr-un tunel, la una neprotejată sau invers. Încetarea bruscă a forței exercitate de acesta poate provoca o mișcare bruscă a vehiculului.

Asfalt umed

Astfaltul umed duce la pierderea aderenței anvelopei și prelungirea distanței de frânare. La aceste riscuri se adaugă reducerea vizibilității atunci când plouă. În plus, ochii obosesc dacă ploaia durează, deoarece mișcarea ștergătoarelor de parbriz face ca ochii să obosească. Așadar, este convenabil să respectați pauzele obligatorii impuse de tahograf. Când începe ploaia, începe și pericolul, deoarece primele picături se amestecă cu substanțele de pe suprafața drumului, creând o peliculă care poate face ca distanța de frânare să fie de două ori mai mare.

Din cauza asfaltului umed, trebuie să măriți distanța de siguranță și să reduceți viteza în funcție de intensitatea ploii. Porniți luminile, chiar și luminile de ceață dacă plouă tare, pentru a vedea și a fi văzuți.

În plus, trebuie să apăsați ușor frâna pentru a elimina umiditatea în zonele de contact, deoarece aceasta poate afecta eficiența acesteia dacă vă grăbiți.

Pe de altă parte, dacă folosiți dispozitivele de alunecare, este convenabil să se dezactiveze automatismele sistemului de frânare legate de mijloace auxiliare, cum ar fi retarder-ul, care acționează numai pe axa de tracțiune.

În cazul vehiculelor moderne cu ABS și ESP, aceste ajutoare deconectează retarder-ul. Pe ploaie, zăpadă sau gheață, este mai bine să apelați la frâna de serviciu, întotdeauna cu prudență, deoarece funcționează pe toate roțile.

Atunci când se formează ceața, pericolul principal este scăderea vizibilității, iar oboseala vizuală cauzată de conducerea îndelungată în ceață densă nu trebuie subestimată.

Recomandări: activați luminile, reduceți viteza, măriți distanța de siguranță și nu depășiți. Acordați o atenție deosebită liniilor longitudinale, pe lângă funcționarea regulată a ștergătoarelor de parbriz și activați ventilația autovehiculului de îndată ce observați că ceața se îndesește.

Dacă întâmpinați probleme, puneți mâna pe telefon și sunați-ne. Vom interveni eficient și vom încerca să remediem rapid orice problemă legată de camionul vostru. Executăm reparații camioane în Arad, reparații clime camioane în Arad.

Facem tot ce este necesar pentru buna funcționare a camionului, deoarece avem cel mai bun service de camioane din Arad.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}