octombrie 17, 2018
Matei Ioan
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Recomandări privind utilizarea ambreiajului

Ambreiajul se defectează în principal din cauza acumulării excesive a temperaturii, datorită unei funcționări necorespunzătoare.

Temperaturile ridicate sunt de obicei generate între volan, discurile acționate, placa intermediară și placa de presiune. Defecțiunile care pot apărea la ambreiaj pot provoca daune grave camionului și accidente în timpul cursei.

Factori care afectează performanța ambreiajului- căldură excesivă

Nu există căldură sau uzură atunci când ambreiajul este cuplat, dar generează căldură excesivă în timpul cuplării, adică când ambreiajul preia sarcina. Un ambreiaj puțin reglat sau cel care “alunecă” va genera suficientă căldură pentru a se autodistruge rapid.

Utilizarea incorectă a sistemului

Schimbarea sau sărirea treptelor de viteză la efectuarea schimbării, înainte ca vehiculul să atingă viteza corespunzătoare, este un lucru la fel de dăunător ca și atunci când porniți la o viteză prea mare. Acest lucru se datorează faptului că viteza motorului și viteza vehiculului sunt diferite, ceea ce face ca ambreiajul să absoarbă această diferență de viteză ca și căldură (alunecare excesivă).

Supraîncărcarea excesivă a vehicului sau supraîncărcarea vehiculului

Ambreiajele sunt proiectate pentru aplicații și sarcini specifice fiecărui vehicul. Capacitățile recomandate nu trebuie depășite. Suprasolicitarea excesivă sau extremă este dăunătoare, nu numai pentru ambreiaj, ci și pentru întreaga treaptă de acționare a vehiculului. Dacă reducerea totală a treptei de viteză în sistemul de acționare nu este suficientă pentru a rezista supraîncărcărilor excesive, ambreiajul va suferi, deoarece va fi forțat să preia sarcina maximă la o diferență de viteză mai mare.

Apăsarea excesivă a pedalei ambreiajului

Conducerea camionului cu piciorul pe pedala de ambreiaj (tot timpul) este o practică distructivă a sistemului, deoarece cuplarea parțială a ambreiajului permite alunecarea și căldura excesivă. Această utilizare necorespunzătoare a sistemului va adăuga, de asemenea, o sarcină constantă de împingere pe furca de decuplare, care poate slăbi lubrifiantul și poate cauza uzură excesivă a pernelor.

Opriți vehiculul în pantă folosind ambreiajul  

Această procedură folosește ambreiajul pentru a face lucrul pe care ar trebui să-l facă frânele. Acest lucru va face ca ambreiajul să alunece, acumulând căldură mai repede decât poate disipa.  Are loc deplasarea cu ambreiajul decuplat și cu camionul băgat în viteză. Conducerea în acest mod poate cauza un nivel ridicat al temperaturii în discul frontal provocată de multiplicarea  relației dintre pulsul final și transmisie. Acest lucru poate duce la deteriorarea garniturii discului ambreiajului.

Recomandări

Înainte, ambreiajele se fabricau cu azbest, dar datorită implicațiilor riscului acestui mineral asupra sănătății, a fost eliminat din producția autovehiculelor. Materialul folosit pentru ambreiaje, în prezent, este ceramica. Acest lucru este important de subliniat, având în vedere că ambreiajele care sunt necesare astăzi trebuie să fie mai agresive, deoarece motoarele oferă o forță de cuplu mai mare.

Din acest motiv, este bine să luați în considerare următoarele recomandări, deoarece, cu o manevră sau o utilizare necorespunzătoare a ambreiajului, daunele pot fi foarte grave.

  • Porniți la viteza corectă.
  • Cuplați ambreiajul în mod corespunzător.
  • Recunoașteți funcționarea defectuoasă a ambreiajului și necesitatea ajustărilor.
  • Indiferent dacă vehiculul este gol sau încărcat, pentru a face schimbarea vitezei, trebuie să faceți o manevră care să vă permită să porniți motorul la o viteză minimă (ralanti scăzut). Astfel veți evita oprirea motorului.

O supraîncărcare excesivă a vehiculului duce la supraîncărcarea excesivă a ambreiajului, din acest motiv trebuie evitată depășirea limitei greutății brute a camionului.

 Nu folosiți niciodată ambreiajul pentru a menține vehiculul pe o pantă, utilizați întotdeauna frâna.

 Nu coborâți o pantă cu transmisia cuplată și cu pedala de ambreiaj apăsată, nici cu maneta de schimbare în poziția neutră.

 Evitați apăsarea excesivă a pedalei ambreiajului.

În cazul unei defecțiuni a sistemului de ambreiaj, trebuie să mergeți cât mai curând posibil la revizie pentru a vedea cum poate fi soluționată problema.

Lubrifierea mecanismelor ambreiajului este fundamentală. De asemenea, acest lucru trebuie făcut cu măsură.

Trebuie să cunoașteți la perfecție sistemul de schimbare a vitezelor și modul în care funcționează ambreiajului înainte de a porni la drum.

Când aveți probleme cu camionul, cea mai bună soluție este să ne contactați, pentru a interveni prompt cu atelierul mobil in Arad si judetele invecinate. Avem cel mai bun service camioane și service tir din Arad, de aceea putem executa cele mai bune reparații camioane sau reparații tir din Arad.

Problemele mecanice și electrice ale camioanelor nu mai reprezintă de foarte mult timp un secret pentru noi. Suntem cei mai buni în acest domeniu, din Arad, și ne mândrim cu asta.

Contactați-ne pentru a vă bucura de cele mai bune servicii!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}