septembrie 17, 2018
Matei Ioan
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Semnele unui ambreiaj defect

Semnele unui ambreiaj defect

Atunci când porniţi la drum într-o nouă cursă la volanul camionului dumneavoastră sunteţi conștienţi de faptul că o mulţime de probleme pot să apară la camionul pe care îl conduceţi. Lista de probleme ce se pot ivi sunt foarte numeroase, iar una dintre cele mai grave probleme ce pot să vă reţină pe loc se referă la defecţiuni ale ambreiajului. Haideţi să vedem împreună care sunt acele semnalmente care indică posibile probleme ale ambreiajului camionului dumneavoastră.

Ambreiajul este esenţial pentru buna funcţionare a camionului

Orice șofer știe că rolul ambreiajului este de a transmite mișcările de rotaţie ale motorului către sistemul de transmisie într-un mod cât mai lin cu putinţă, dar și de a opri transmiterea puterii motorului către sistemul de transmisie de îndată ce motorul este oprit. Ambreiajul este esenţial în schimbarea vitezelor și în reducerea vibraţiilor resimţite de mașină. Prin urmare, orice disfuncţionalitate a ambreiajului poate provoca daune întregului sistem de funcţionare a camionului și vă poate afecta cursa. Cauzele defecţiunilor ambreiajului pot fi multiple, de la uzura apărută în timp, la un mod de a conduce greșit în care ambreiajul este folosit chiar și când nu este nevoie, până la un condus foarte agresiv în care ambreiajul este pur și simplu supra-solicitat.

Care sunt indiciile unui ambreiaj defect?

Desigur, la un control de rutină la un service, vi se poate indica faptul că ambreiajul camionului pe care îl conduceţi este defect. Totuși, există riscul să aveţi probleme cu ambreiajul înainte de a ajunge într-un service camioane specializat și astfel este important să cunoașteţi acele indicii care pot fi asociate cu un ambreiaj defect. Cele mai des întâlnite astfel de indicii sunt următoarele:

• Ambreiajul patinează – acesta este unul dintre primele indicii de funcţionare necorespunzătoare a ambreiajului și poate fi identificat prin dificultatea de a trece dintr-o viteză într-alta, prin reducerea treptată a vitezei maxime pe care o puteţi atinge și prin turarea motorului fără ca mașina să pornească.
• „Agăţarea” ambreiajului – acest „simptom” de defectare al ambreiajului se manifestă prin faptul că acesta nu cuplează sau decuplează lin. În schimb, atunci când cuplează sau decuplează, se resimt o serie de smucituri.
• Apare un zgomot neobișnuit – fie că vorbim de scârţâit, sau de pocnituri, ori de zgomote precum râșniţa, acestea nu sunt zgomote cauzate de un ambreiaj care funcţionează corespunzător. Aceste zgomote ale ambreiajului pot fi cauzate de rulmentul ce s-a uzat, de uzura excesivă a componentelor sau de anumite componente ce sunt descentrate. Important este că orice zgomot de acest fel indică o problemă a ambreiajului.
• Dificultăţi în a „manevra” pedala – un alt indiciu ce este atribuit unei defecţiuni la ambreiaj se referă la problemele cu pedala de ambreiaj. Poziţia pedalei de ambreiaj poate indica o defecţiune, fie că aceasta este prea sus sau prea jos faţă de poziţionarea obișnuită. Apăsarea pedalei poate fi ult semn că există o problemă la ambreiajul camionului. Prin urmare, fie că apăsaţi foarte ușor sau extrem de dificil pedala de ambreiaj, acesta este un semn că presiunea din sistemul hidraulic a început să scadă și există riscul blocării pedalei de ambreiaj.
• Scurgeri sub pedala de ambreiaj – primele semne de umezeală sub pedala de ambreiaj înseamnă că la cilindrul hidraulic au apărut probleme și astfel acesta trebuie schimbat, altfel existând riscul ca ambreiajul să nu mai funcţioneze.
Acestea sunt principalele semne ale unui ambreiaj ce nu funcţionează corespunzător. Turarea excesivă a motorului la viteză mică sau dificultatea intratului în viteză la rece sunt alte două indicii că ambreiajul ar putea avea ceva probleme. La oricare dintre aceste semne, este indicat să vă adresaţi unui service camioane specializat.

Apelaţi la un service camioane specializat pentru rezolvarea defecţiunilor ambreiajului

Dacă nu sunteţi programat pentru o verificare periodică la un service camioane specializat și aţi identificat oricare dintre semnele de mai sus, atunci înseamnă că ambreiajul camionului nu funcţionează la parametrii optimi și este indicat să apelaţi la o echipă de specialiști care pot soluţiona oricare din problemele de mai sus. Unul dintre cele mai renumite service camioane este Matei Truck Service din Arad. Apelând la Matei Truck Service Camioane Arad pentru rezolvarea problemelor ambreiajului camionului dumneavoastră veţi avea garanţia faptului că defecţiunea a fost rezolvată corespunzător și că nu veţi întâmpina probleme cauzate de ambreiaj atunci când porniţi în cursă.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}