septembrie 21, 2018
Matei Ioan
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Sfaturi pentru a vă menţine în formă ca șofer pe camion

Sfaturi pentru a vă menţine în formă ca șofer pe camion

Orice șofer profesionist pe camion, dar și familiile acestora sunt conștienţi de faptul că viaţa într-o cabină de camion nu este deloc una facilă. Există numeroase aspecte care pot genera diverse probleme de sănătate pe termen lung. Totuși, există câteva recomandări care pot fi de folos șoferilor pentru a se menţine într-o formă fizică și psihică foarte bună, chiar și atunci când practică meseria de șofer profesionist de mulţi ani. Despre aceste sfaturi care pot ajuta șoferii de camioane să se menţină în formă vom vorbi în acest material.

 

Alegeţi un stil alimentar sănătos

Desigur că a mânca sănătos și a respecta un program de mese regulat atunci când vă aflaţi în curse este foarte dificil, dar chiar și așa acest lucru este posibil cu puţin efort, iar rezultatele pot fi văzute în forma fizică foarte bună. Micul dejun este esenţial pentru o viaţă sănătoasă și chiar dacă sunteţi în cursă, alegeţi să luaţi micul dejun în fiecare dimineaţă aproximativ la aceeași oră. Chiar dacă nu aveţi pauza de odihnă de dimineaţă, opriţi-vă pentru 30 de minute pentru a mânca de dimineaţă. Micul dejun vă va asigura un nivel ridicat de energie și mai multe ore de condus până la masa de prânz. Nu uitaţi că anumite gustări între mesele principale sunt binevenite. Asiguraţi-vă că acestea sunt sănătoase și constau în alimente precum ciocolată neagră, iaurturi, fructe uscate, alune sau pastramă de carne. Salatele și verdeaţa nu trebuie de asemenea să lipsească din meniul zilnic, chiar și atunci când vă aflaţi la drum.

 

Hidrataţi-vă corespunzător

Suntem mai mult de 70% apă, iar pentru ca organismul nostru să funcţioneze corespunzător, hidratarea este esenţială. Prin urmare, chiar dacă vă aflaţi la volan, beţi apă cât de des simţiţi nevoia. Fie că luaţi o pauză de cinci minute, fie că beţi apă atunci când staţi la semafor, fie că beţi apă când realimentaţi, important este să vă hidrataţi bine. Lipsa apei din organism poate duce la reducerea vigilenţei, iar acest lucru este foarte riscant pentru un șofer. Este important să consumaţi cât mai mult apă și să evitaţi băuturile carbogazoase. Băuturile carbogazoase nu astâmpără deloc senzaţia de sete, nu asigură o hidratare corespunzătoare și mai mult decât atât, vă pot afecta dantura.

 

Nu exageraţi cu energizantele

Pentru un șofer de camion cafeaua nu prea poate lipsi din dieta zilnică. Totuși, este indicat să nu se exagereze cu cafeaua deoarece consumul excesiv de cofeină nu este deloc recomandat. Un număr de maxim două cafele pe zi ar trebui să fie suficient pentru a vă ţine treaz și atent la volan. Consumul de băuturi de tip energizant nu este deloc recomandat, mai ales în combinaţie cu cafeaua sau alte sucuri. Acestea conţin diferite substanţe care pe termen lung vă pot afecta organismul, putând cauza chiar intoxicaţii.

 

Nu neglijaţi somnul

Chiar dacă vă aflaţi în cursă, somnul este indispensabil pentru a beneficia de atenţie și vigilenţă la volan. Pentru a vă menţine o formă fizică și mentală foarte bună ca șofer de camion, aveţi nevoie de minim 7 ore de somn pe zi. Nu neglijaţi acest lucru și încercaţi ca cele 7 ore de somn să fie cât mai comasate, dacă este posibil chiar să dormiţi cele 7 ore „dintr-un foc”. Pe lângă pauza pentru somn, este indicat să faceţi și o pauză scurtă cel puţin o dată la 2-3 ore.

 

Câteva minute de exerciţii fizice vă pot fi de folos

Ca șofer profesionist pe camion petreceţi multe ore în scaunul șoferului, iar câteva minute de mișcare în fiecare zi vă pot fi de mare ajutor pentru a vă menţine o formă fizică mai bună. Astfel, la una dintre pauzele de odihnă puteţi alege să faceţi câteva serii de flotări, puteţi chiar să alergaţi 10-15 minute în apropiere sau să vă plimbaţi 10-20 de minute printr-o pădure aflată în apropiere.

 

Reparaţiile le revin celor de la service

Chiar dacă uneori mai intervin defecţiuni și primul impuls este să le soluţionaţi singuri, este mai bine să apelaţi la firme specializate în service camioaneAstfel, veţi evita posibile accidente ca urmare a lipsei de unelte sau chiar cunoșinţe pentru a repara diverse avarii ale camionului. Nu vă riscaţi forma fizică și apelaţi la Matei Truck Service din Arad pentru orice defecţiune a camionul dumneavoastră, fie ea de ordin mecanic sau electric. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}