octombrie 23, 2018
Matei Ioan
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Sfaturi pentru șoferii de camion: conducerea în condiții de siguranță pe gheață și zăpadă

Odată cu sosirea iernii, apar tot felul de dificultăți pentru șoferii de camion. Aceștia trebuie să se pregătească să facă față provocărilor din timpul iernii, pentru a reduce stresul.

Vremea rea din timpul iernii și conducerea camionului pe zăpadă și gheață este dificilă. Aceasta testează priceperea și profesionalismul șoferilor. Trebuie să fiți pregătiți din punct de vedere mental și fizic pentru a face față provocărilor și a ajunge acasă în siguranță.

In cazul in care aveti probleme cu camionul in trafic, Matei Truck Service sta la dispozitia dumneavoastra cu:

Pentru a evita sau a reduce defectiunile camioanelor in timpul curselor va recomandam sa apelati la serviciile Matei Truck Service unde veti beneficia de:

Pentru programari sunati la: 0746 031 551 (Matei Vasile)

Există trei puncte fundamentale în legătură cu conducerea unui camion:

  • Tracțiune limitată
  • Vizibilitate redusă
  • Siguranța personală
  • Tracțiune limitată

Fricțiunea este elementul cheie pentru a se putea deplasa, opri sau manevra un vehicul. Cantitatea totală de frecare pentru a deplasa un cap cu o remorcă cu un total de 18 roți este de 2,22 metri pătrați. Aceasta este o zonă aproximativă de 1,06 metri lățime x 60 de centimetri lungime, sau ceea ce este la fel, aproximativ jumătate din partea superioară a unui birou! Nu este prea mult spațiu de frecare pentru a controla sau a opri 36.000 de kilograme. Manipularea acestei cantități limitate de tracțiune este esențială atunci când vine vorba de condusul în siguranță în condiții de iarnă.

Cum să reușiți acest lucru?

Conduceți mai încet.

Dacă trebuie să frânați, iar drumul este alunecos, încercați să atingeți ușor frâna cu partea din față a piciorului, menținând călcâiul pe pământ. Acest lucru reduce șansele de blocare a roților și de pierdere a controlului asupra vehiculului.

Conduceți prudent, nu opriți brusc, nu accelerați la început.

Manevrați volanul delicat, dar ferm. Mișcările bruște vă pot face să pierdeți controlul asupra vehiculului. Suprafețele cu zăpadă și gheață fac dificilă direcția și necesită mișcări atente și precise.

Amintiți-vă că o roată care patinează va încerca să le urmeze pe celelalte și aceasta este cea mai mare problemă a camioanelor pe drumurile alunecoase.

Rețineți că remorca dvs. vă poate împinge în colțuri și se poate întoarce.

Dacă este cazul, schimbați dinn timp anvelopele de vară cu cele de zăpadă sau luați în considerare folosirea lanțurilor pentru zăpadă.

Concentrați-vă asupra drumului pentru a anticipa când traficul încetinește.

Mențineți o distanță de siguranță mai mare. Mai mult spațiu de manevră este egal cu mai mult timp de manevră, evitând alți șoferi și alte vehicule.

Fiți atenți când temperaturile scad sub zero. Se poate forma gheață neagră la trecerea la nivel, în intersecții-drumul va părea doar umed.

Semnele că ar putea exista gheață neagră, pe lângă indicatorul de temperatură, sunt:

– Se formează gheață pe oglinzile exterioare, pe antenă sau în colțurile parbrizului.

– Stropii de apă de la vehiculele din față se opresc brusc, indicând drum înghețat.

– Copacii și semnele de circulație au un strat de gheață, chiar dacă drumul este umed.

– Amintiți-vă că punțile sunt primele care îngheață, fără pământ sub ele care să le izoleze de temperatura aerului.

-Fiți deosebit de atenți atunci când conduceți în munți. Vremea de iarnă în munți poate fi foarte severă și se poate schimba rapid.

-Fiți pregătiți pentru rafale puternice de vânt la punctele expuse și fiți atenți la vehiculele care curăță zăpada.

-Fiți conștienți de zăpada tare și topită și vânturile laterale puternice, deoarece vă pot face să pierdeți controlul asupra camionului.

-Evitați, pe cât posibil, oprirea în zone de avalanșă și respectați întotdeauna direcțiile drumului.

-Lanțurile sau anvelopele de zăpadă pot fi necesare pe anumite rute. Ascultați știrile meteo pentru a evita probleme serioase.

– Verificați lichidul de frână, roțile, uleiul etc.

Vizibilitate redusă

Apare atunci când geamurile și oglinzile se murdăresc, de la viscole și gheață, de la vehiculele care vă depășesc, aruncând  zăpadă și gheață în fața camionului.

Curățați ștergătoarele de parbriz, geamurile laterale și oglinzile retrovizoare înainte de a porni la drum și de fiecare dată când vă opriți. Dacă nu vedeți bine, nu puteți conduce în siguranță.

Verificați nivelurile apei pentru ștergătoarele de parbriz înainte de a pleca.

Asigurați-vă că toate furtunurile și curelele sunt în stare bună, astfel încât să nu se rupă și să vă lase să stați pe marginea drumului în frig.

Verificați lumina.

Asigurați-vă că ștergătoarele de parbriz nu sunt deteriorate. Încercați să le schimbați la începutul fiecărei ierni.

Amintiți-vă! Nu cereți camionului dvs. să facă mai mult decât poate. Dacă nu vreți să conduceți din diverse motive, nu conduceți.

Dacă întâmpinați probleme, contactați-ne! Vom interveni rapid cu atelierul nostru mobil, vom efectua cele mai bune reparații camioane în Arad, cele mai eficiente reparații tir în Arad etc.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}