octombrie 17, 2018
Matei Ioan
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Sfaturi privind conducerea camionului pe timp de ploaie

Conducerea pe timp de ploaie este întotdeauna periculoasă. Nu doar când plouă tare, ci și când încep precipitațiile, deoarece amestecul de apă, praf și grăsime de pe șosea transformă drumul într-o suprafață foarte alunecoasă și periculoasă. În acest articol, Matei Truck Service Arad, vă va dezvălui mai multe tehnici care va spori siguranța la volan.

 Ploaia este un fenomen meteorologic nefavorabil care cauzează mai multe accidente. Pentru a evita eventualele accidente, este foarte important să conduceți cu atenție. În timpul ploii, vizibilitatea scade, iar solul devine foarte alunecos. Trebuie să conduceți cu mare atenție și să urmați, pe cât posibil, câteva reguli de bază:

Reduceți viteza și creșteți distanța de siguranță

Veți evita așa-numitul “efect de pulverizare” (stropii de ploaie murdari care se vor opri pe parbriz). De asemenea, în cazul unei frânări bruște, veți avea mai puțin spațiu pentru a opri  camionul în siguranță. Este indicat să măriți distanța de două ori față de situația normală. Capacitatea de frânare a unui vehicul – chiar și cu ABS – pe carosabilul umed este foarte diferită de cea uscată.

Evitați mișcările violente și frânele bruște

Gândiți-vă la vehiculele care conduc în spate și nu conduceți cu viteză mare. Condusul ponderat este mult mai sigur și mai eficient. În plus, ceilalți participanți la trafic vă vor înțelege mai bine acțiunile și veți evita eventualele coliziuni. În același timp, executați în mod corect comenzile – direcție, ambreiaj, frână și accelerație.

 Întotdeauna vizibili

Luminile aprinse îi vor ajuta pe ceilalți participanți la trafic să vă vadă. Dacă plouă tare, folosiți luminile de ceață, din spate. Fiți atenți la depășiri. Asigurați-vă că aveți suficient “spațiu liber” înainte de a depăși un vehicul.

Anvelope

Acestea sunt elementele de contact între vehicul și drum, de aici importanța stării lor și întreținerea corespunzătoare. Aderența lor este redusă când carosabilul este umed, când plouă, este acoperit cu zăpadă sau gheață. Prin urmare, anvelopele trebuie să fie în stare perfectă. Designul trebuie să aibă o adâncime corespunzătoare, pentru a optimiza evacuarea apei de pe suprafața drumului.

De asemenea, trebuie să verificați presiunea: dacă aceasta este incorectă, aderența anvelopei va fi compromisă, mai ales dacă drumul este umed. O presiune prea mică închide canalele de drenaj. De asemenea, trebuie să verificați alinierea roților pentru a avea o direcționalitate mai bună a vehiculului.

Amortizoare

Pe timp de ploaie, amortizoarele sunt vitale pentru menținerea stabilității mașinii. Amortizoarele deteriorate afectează în mod negativ stabilitatea vehiculului, măresc distanța de frânare și îngreunează menținerea traiectoriei dorite. Toți acești factori sunt agravați de carosabilul umed.

Frâne

Starea bună a acestui element este vitală, deoarece distanțele de frânare cresc pe un drum umed. Ele trebuie să fie în stare bună (discuri, plăcuțe etc.).

Lumini

Pe timp de ploaie, ceață și zăpadă, vizibilitatea este de o importanță vitală pentru a nu pune în pericol siguranța voastră și pe cea a celorlalți participanți la trafic. Astfel, trebuie să reglați farurilor și lămpile. Lamele ștergătoarelor trebuie să fie în stare bună și să acopere întreaga zonă de vizibilitate a parbrizului.

10 sfaturi privind conducerea pe timp de ploaie

Așadar, în concluzie, iată 10 sfaturi importante:

– Aveți grijă ca ștergătoarele să fie în stare perfectă.

– Curățați parbrizul, în interior și în exterior. Eliminați aburul dând drumul la căldură sau la aer condiționat.

-Maximizați vizibilitatea prin utilizarea corectă a luminilor vehicului.

– Mențineți anvelopele în stare perfectă.

– Dacă trebuie să faceți o călătorie lungă, cel mai bine este să faceți o revizie completă a vehicului.

– Fiți extrem de prudenți. Călătoriți mai încet, păstrați o distanță suficientă, efectuați mișcări mai puțin bruște, nu frânați prea tare, evitați bălțile.

– Fiți foarte prudenți pe timp de noapte, atât din cauza lipsei de vizibilitate proprie, cât și din cauza “camuflajul” unor terțe părți (bicicliști, pietoni etc.).

Căutați cea mai înaltă parte a drumului, deoarece apa tinde să alunece.

După trecerea printr-o băltoacă, uscați sau încălziți frânele apăsând ușor pe pedală.

Evitați controlul vitezei: vă puteți relaxa prea mult și puteți să nu mai aveți picioarele pe pedale. De asemenea, în cazul acvaplanării puteți constata că sistemul încearcă să accelereze la maxim.

Sperăm că veți ține cont de aceste sfaturi și că veți apela la cel mai bun service de camioane din Arad atunci când veți întâmpina probleme cu camionul. Executăm rapid și eficient reparații camioane în Arad, reparații clime camioane în Arad, reparații tir în Arad etc.

Vă așteptăm!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}