august 15, 2018
Matei Ioan
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Sfaturi privind întreținerea și alegerea anvelopelor pentru camioane

Unul dintre cele mai importante aspecte ale fiecărui camion îl reprezintă anvelopele sale. Datorită acestora, camioanele noastre pot fi circula pe diferite tipuri de teren. Cu toate acestea, alegerea anvelopelor și jantelor pentru camioanele noastre este mult mai complexă decât la alte tipuri de vehicule.

Matei Truck Service din Arad vă spune ceea ce trebuie să știți înainte de a achiziționa o anvelopă, având în vedere că decizia dvs. va afecta modul de conducere.

Alegeți anvelopele în funcție de necesitățile camionului dvs.

Prin alegerea anvelopei perfecte, veți obține o mai mare reacție din partea autovehiculului dumneavoastră. Și nu doar atât, vă veți putea bucura de toate beneficiile pe care le oferă. Înainte de a efectua orice achiziție, este important să știți care sunt nevoile dumneavoastră. În funcție de rutele pe care le efectuați și de greutatea încărcăturii dvs., va trebui să alegeți tipul de anvelopă care se potrivește cel mai bine activității dvs. Pentru aceasta, trebuie să țineți cont de câteva puncte esențiale atunci când luați o decizie:

Capacitatea de încărcare: Orice vehicul va avea propria gamă de pneuri cu diferite dimensiuni. Cunoscând dimensiunile anvelopei camionului, puteți obține flexibilitate, aspect și performanță.

Suprafața de rulare: În funcție de sezon (vară sau iarnă) și de drumul pe care veți circula, selectați un tip de cauciuc rezistent și gros.

Intervalul de viteză: Gama de viteză asigură faptul că anvelopele unui vehicul se potrivesc cu capacitatea maximă de viteză.

Tipul anvelopei – Prefix

P: Vehicul de pasageri

T: Utilizare temporară (rezervă de urgență)

LT: Utilitară ușoară

ST: remorcă specială

Lățimea anvelopei în mm: lățimea totală a pneului în milimetri.

Tip de construcție:

R: Radial

D: Diagonal

Diametrul jantei

Indicele de încărcare: după diametrul jantei, în cazul vehiculelor cu sarcină ușoară, există de obicei o literă care indică numărul de benzi și presiunea maximă:

B: 4/35

C: 6/50

D: 8/65

E: 10/80

F: 12/95

De asemenea, după aceste litere există de obicei un număr de două sau trei cifre, un cod numeric care indică greutatea maximă pe care o poate suporta fiecare anvelopă.

Intervalul de viteză: Ultimul cod poate fi compus dintr-o literă și un număr sau două litere. Aceasta marchează viteza maximă și permisă pe care anvelopele o pot suporta timp de 10 minute fără niciun pericol.

Verificați presiunea din anvelope

Printre cele mai importante aspecte legate de îngrijirea pneurilor este presiunea aerului din acestea. Presiunea maximă pe care o anvelopă o poate suporta este imprimată pe peretele lateral al cauciucului.

Întotdeauna trebuie respectate indicațiile date de producătorul camioanelor. Puteți găsi aceste informații în manual. Se pot găsi uneori și pe eticheta de pe portiera vehicului, în torpedou etc.

Vă recomandăm să verificați presiunea aerului o dată pe lună și înainte de deplasările lungi. Verificați presiunea când anvelopele sunt “reci”, cel puțin trei ore după ce ați oprit camionul. Cel mai bun lucru este să vă umflați anvelopele dimineața.

Nu uitați să verificați anvelopa de rezervă.

Înlocuiți supapele atunci când cumpărați anvelope noi.

Cumpărați capace de ventile de bună calitate.

Cumpărați un manometru bun.

Rotație

Rotația obișnuită a pneurilor prelungește durata sa, economisind timp și bani pe termen lung. Îndepărtați fiecare pneu și deplasați-le într-o altă poziție. Acest lucru face ca toate anvelopele să se uzeze uniform și să dureze mai mult. Dacă în manualul de utilizare nu este specificată o perioadă, anvelopele ar trebui rotite la fiecare 9.000-13.000 km.

Alinierea

Alinierea se referă, în general, la reglarea părților de suspensie din față și din spate ale camionului. Alinierea corectă va contribuie la conducerea în mod corespunzător a veficului. De asemenea, va contribui la creșterea duratei de viață și a performanței anvelopelor.

Gropile și asfaltul cu denivelări pot descentra roțile camionului. De aceea, trebuie să le aliniați de fiecare dată când știți că ați lovit ceva sau au apărut urme de uzură pe anvelope.

Echilibru

Echilibrarea înseamnă compensarea atât a greutății jantei, cât și a anvelopei după asamblarea întregii roți. O roată este dezechilibrată atunci când o zonă este mai greoaie sau mai ușoară decât restul. Acest lucru poate cauza uzură și vibrații neregulate la suprafața de rulare și poate crește tensiunea în părțile frontale, ceea ce poate cauza o uzură prematură.

Trebuie să vă echilibrați anvelopele de fiecare dată când le înlocuiți, fie pentru a le muta dintr-un loc în altul, fie când cumpărați unele noi. Desigur, la primul semn de vibrație sau pe o suprafață neregulată, trebuie să verificați cu atenție echilibrul și alinierea anvelopei și părțile mecanice uzate sau rupte.

De asemenea, trebuie să curățați foarte bine jantele și apoi anvelopele. Pentru echilibrare, aliniere și nu numai, ne puteți solicita ajutorul dacă ajungeți prin Arad. Echipa noastră va interveni rapid pentru a rezolva această problemă.

Matei Truck Service dispune de atelier mobil foarte bine utilat cu care poate efectua reparații camioane în Arad.

Solicitați-ne ajutorul pentru a beneficia de servicii rapide și eficiente, la prețuri avantajoase!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}